1950’s Transformation: Part One

PROJECT AT A GLANCE:               

Location:  Burlington, MA

Type of home:  Front to back Split Level Home, with a 2011 addition

Year Built:  1955

Square footage:  2,500 square feet

Project Goals:  This project was so fun working with 3 generations of wonderful women who call this place home!  More square footage was added in 2011 and the intention was always to relocate the galley style kitchen to the new space, and they were finally ready to make it happen.

BEFORE: The home’s original kitchen was essentially a “Kitchen-In-A-Hallway” and the only place for seating was right in front of the stairs

Photo Nov 18, 1 21 46 PM

The new kitchen location BEFORE:  When they built the addition they always intended to relocate the kitchen to this room that was being used as a formal dining room.  The high ceilings and large window gave us a nice canvas to work with.

Photo Nov 18, 1 21 29 PM

DURING CONSTRUCTION:  The homeowners really wanted a classic feel so we decided to go with stained lower cabinets, white upper cabinets, and gorgeous light quartz counters.

Once the cabinets were installed I was feeling like the ceiling was a little too plain.  We had already modified it, but I felt like it still needed something else so we decided to add beams to give it dimension.  It’s a long room and I didn’t want it to feel like a bowling alley.

AFTER:  It’s amazing how painting the dark trim immediately updates a space!

Photo Aug 06, 12 03 39 PM

AFTER:  The final result is a kitchen that truly feels like the heart of the home!  The large island has comfortable seating for 4 and the light upper cabinets help make this space feel open and airy.

22-Tami-Lane

We placed the refrigerator and additional storage on the opposite wall so it’s close by and functional, but doesn’t take up space in the main gathering area.

AFTER:  A view from the sink wall

I love how the new kitchen is open to the family room!  And how awesome are those pendants?

With the kitchen relocated we took the space that was the original living room and converted it to a formal dining room.

Before & After Dining Room:  Paul was SO EXCITED to hang the new mirror!  If you missed it, check it out here.

The fireplace was converted to a gas insert and we installed a reclaimed wood mantel to make the space feel inviting and cozy.

5-Tami-Lane

Want to see a video walk through Before and After of this project?  Check it out on Facebook HERE!

Part 2:  Read on to see the rest of this project

Do you have questions about home renovation?  Contact us below!

Leave a Reply