Before & After: Split Entry Makeover

PROJECT AT A GLANCE:

Location:  Reading, MA

Type of home:  Split Entry home with 2 additions

Year Built:  1978

Project Goals:  Turn the kitchen and dining room into one large gathering space with lots of seating, beautiful details, and a seamless flow into the family room.  They also wanted to create a first floor office space.

 

 

This house had a classic split entry set up: a small eat in kitchen with a wall separating it from the formal dining room.

Riverside 10
The old kitchen had minimal counter space and was closed off from the rest of the first floor

 

AFTER:  A vaulted ceiling, an interesting backsplash, and a large island make the space both beautiful and functional!

Riverside 13
I love the seeded glass pendants!

 

BEFORE:  We gutted the kitchen down to the studs and removed the ceiling so that we could raise the height, access the utilities, and remove the wall between the kitchen and dining room.

Riverside 12
A view from the dining room; The cut out in the floor is where the old wall used to be.

 

AFTER: With the wall gone, the two rooms flow together perfectly!

Riverside 14
The light gray beams add subtle contrast to the ceiling design

 

AFTER:  A view to the dining room and the wall where we added 2 windows for more natural light

Riverside 15
How awesome are those stools?!  This client has great taste!

 

There was also a family room off the back with vaulted ceilings which led to a 3 season room that the homeowners wanted to convert to a year round home office.  Sounds simple enough but with the way the house was laid out getting central air to that room (which they really wanted) was not going to be easy.  We had to get creative to figure out how we were going to get duct work all the way back to that area.

 

BEFORE:  This stood between the main house and the 3 season room they wanted to convert to an office space.  The skylight, high ceilings, and direction of the framing were all in our way!

 

Riverside 1
The 1980’s addition that was making life difficult

 

After lots of questions and tossing things around Paul came up with the idea to create faux beams to carry the trunk work to the back room.  This would involve eliminating the skylight (which was pushing 30 years old anyway) and coming up with a ceiling design that didn’t look like it was just there to carry utilities.

 

Riverside 3
We created a channel for the central air and mimicked it on the rest of the ceiling

 

AFTER:  The finished ceiling has beams for days!

9 Riverside Drive, Reading MA
The ceiling looks like it was always meant to be that way!

 

Getting the utilities to the back was what made the new office possible.  We decided to continue the maple flooring with a natural finish, add lots of windows for natural light, and use dark gray trim to ease the transition from the family room.

Want to see a video walk through Before and After of this project?  Check it out on Facebook HERE

Do you have questions about home renovation?  Contact us below!

Leave a Reply